Så får du fler följare till din Instagram – våra bästa tips

Du vill få fler följare på Instagram. Ett vettigt beslut, att ha en aktiv följarskara innebär många fördelar. Dels får du en gratis marknadsföringskanal, dels lär du känna din målgrupp. Dessutom skapar du bättre förutsättningar för betald annonsering genom att din profil blir mer förtroendeingivande. Allt som allt, du har mycket vinna. Det här är våra tips.

Tipsen är uppdelade i två delar:

Vad du lägger upp (innehåll) och hur du lägger upp det. 

Vad ska du lägga upp på Instagram för att få följare?

Digital Marknadsföringsbyrå - qm 1

När det kommer till innehåll så kan du säkert visan - var intressant, tilltala din målgrupp. Gör någonting bra, helt enkelt. Hantverk, ett kreativt koncept och personlig touch uppskattas. Kom ihåg att Instagram är ett socialt media och att dina följare är ett community. Var äkta, svara på kommentarer och gör att dina följare (och andra som interagerar) känner sig sedda. 

Om du är intresserad av hur du ska tänka kring din marknadsföring på sociala medier på en mer övergripande nivå så rekommenderar jag det här inlägget. Om du enbart är organisk och således når främst dina befintliga Instagram följare så är det viktigt att du kontinuerligt skapar nytt engagerande innehåll. Låt dem inte tröttna.

Hur ska du lägga upp innehåll på Instagram för att få följare?

Digital Marknadsföringsbyrå - how

Om vi skiftar fokus till “hur” så står ditt främsta val mellan organiskt (obetalt) och annonsering (betalt). I min mening ska dessa gå hand i hand med varandra. En bra organisk närvaro gör dig mer pålitlig i ögonen på en potentiell kund som kanske råkar trilla in på din profil via annonser. 

När det kommer till organiskt så har jag ett konkret tips:

Strunta i vad de topprankade (och föråldrade) artiklarna på Google säger om vilken tid på dagen man ska posta inlägg. Det beror helt på din målgrupp och hur väl dina inlägg kommer överens med dels dem, och dels med Instagrams algoritm. Kolla in din statistik och se när dina följare är aktiva istället. Prova dig fram till innehållet som presterar bäst och spinn vidare på det.

Digital Marknadsföringsbyrå - clock

Om du vill annonsera

Så vill jag först och främst att du skapar en Business Manager samt ett annonskonto via Facebook. För att klargöra: Facebook äger Instagram och således är det del av Facebooks annonseringsplattform.

Du kommer vinna i längden på att lära dig verktyget Ads Manager, tro mig.

Ads Manager och hur du använder Facebook for Business lär du dig bäst via Facebooks egna kurser på Facebook Blueprint. Kavla upp ärmarna och lär dig något, det kommer att vara värdefullt för dig. Genom Ads Manager kan du självklart välja att dina annonser bara ska hamna på Instagram. Här behöver du inte tänka på schemaläggning eller liknande - bara målgrupp, kampanjtyp och ditt annonsinnehåll.

Jag har två förslag på hur du kan annonsera dig till följare på Instagram:

Digital Marknadsföringsbyrå - Val av kampanj 2

1. Interaktionskampanjer

Det finns dessvärre ingen kampanjtyp som fokuserar på att just driva följare på Instagram (däremot till Facebooksidor!), så du får lov att välja "Interaktion med sidinlägg". En annons med massvis av likes och kommentarer skadar ju inte, eller hur?

Dessa mätetal vill du titta på för dina interaktionsannonser:

  1. Kostnad per inläggsinteraktion
  2. Kommentarer
  3. CPM (Cost Per Mille, kostnaden för 1000 exponeringar). Om din annons är relevant för målgruppen du riktar den till så kommer denna att bli lägre.

Jag har ett viktigt tips när du optimerar kampanjer för inläggsinteraktioner:

Var försiktig med videor! En 3-sekunders visning av en video (enkelt hänt med autoplay) mäts som en interaktion. Och sedan finns risken att Facebook fortsätter leta efter personer som spelar upp dessa 3 sekunder. Missvisande, i min mening. Vill du ha likes och kommentarer (och användbar mätdata) så är statiska bilder oftast bättre.

Digital Marknadsföringsbyrå - video 1

Vidare till mitt andra annonsförslag,

2. Trafikkampanjer till din Instagramprofil

Kanske känns det här knepet uppenbart, kanske hade du aldrig kommit att tänka på det eftersom interaktionsmålsättningen känns så uppenbar. Nu är du i alla fall medveten om det. Lägg upp snyggt och relevant innehåll, länka direkt till din profil och hoppas att personerna tycker om vad de ser nog för att klicka på följ-knappen. Tyvärr kan du inte optimera för målsidevisningar, så länkklick it is.

Dina mätetal i detta fall är givetvis CTR (click through rate), länkklick och kostnaden för dessa.

Ett sista viktigt råd om du annonserar via Ads Manager,

Glöm inte att du kan göra en look-a-like målgrupp baserad på dina befintliga Instagram följare!

När du annonserar så är det vetenskapliga tankesättet viktigare än någonsin. Du har konkreta mätetal - använd dem! Det är enkelt att urskilja vilken annons som presterar bättre än en annan när du har ett konkret pris för ditt eftersökta resultat. Genom detta kan du testa dig fram till vilken målgrupp och annonsinnehåll som fungerar bäst.

Nu garanterar varken interaktions- eller trafikkampanjer just följare, men det gör ju inte organiska inlägg heller. Om du har beslutat dig för att ha en närvaro på Instagram och vill utforska nya målgrupper samt vidga din kund- och följarbas på ett kontrollerat sätt så rekommenderar jag annonsering.

Sammanfattningsvis,

Var engagerande, var äkta, var vetenskaplig. Oavsett om du annonserar eller kör organiskt, mät det du kan och se till att dina resultat förbättras från vecka till vecka. Lär dig från allt du gör och lär känna din målgrupp, så kommer du att få fler och fler följare på Instagram.

Digital Marknadsföringsbyrå - lycka till

Vill du förbättra din digitala marknadsföring? Klicka här för att boka ett onlinemöte med våra experter!

Andra insikter från Trendflow: