TikTok vs. Facebook-annonser: En omfattande jämförelse för marknadsförare

Duellen mellan jättarna

I det snabbt föränderliga landskapet för digital marknadsföring har sociala medier annonsering framträtt som ett kraftfullt sätt att nå och engagera publik. Med olika plattformar som erbjuder unika styrkor och möjligheter, står marknadsförare ofta inför ett nyckelbeslut: var ska de investera sina reklampengar? I denna artikel fördjupar vi oss i en detaljerad jämförelse av två stora plattformar: TikTok och Facebook, och undersöker deras kostnader, demografi, riktning och annonsformat.

Digital Marknadsföringsbyrå - image 1

Översikt av TikTok och Facebook: Jättarna i sociala medier

TikTok och Facebook, två jättar inom sociala medier, har förändrat hur företag närmar sig digital annonsering. Medan Facebook är en erfaren spelare som har varit i framkant av sociala medier annonsering sedan dess början, är TikTok en relativt nykomling som snabbt har vunnit fotfäste bland yngre publik. Varje plattform erbjuder en unik uppsättning funktioner och möjligheter för annonsörer.

Digital Marknadsföringsbyrå - image 2

Källa: https://www.wordstream.com/blog/ws/2023/02/07/facebook-vs-tiktok-ads

Kostnadsjämförelse: Prislappen för uppmärksamhet

När det kommer till kostnad erbjuder både TikTok och Facebook konkurrenskraftig prissättning. I genomsnitt har båda plattformarna en kostnad per klick (CPC) på $1.00. Men när vi överväger kostnad per tusen intryck (CPM), framkommer en skillnad. På TikTok är genomsnittlig CPM $10.00, medan den på Facebook är $7.00. Det innebär att det i genomsnitt är billigare att nå 1000 personer på Facebook än på TikTok.

Platform:CPM:
Facebook7$
TikTok10$

Demografisk jämförelse: Vem når du?

TikToks användarbas består till stor del av yngre generationer. Ungefär 41,7% av dess användare är i åldern 18-24, och 31% är i åldern 25-34. I kontrast till detta är Facebooks användarbas mer diversifierad, med 31% av dess användare i åldern 25-34, och en betydande 41% av användarna är över 35 år. Detta tyder på att medan TikTok är en utmärkt plattform för att nå yngre publik, erbjuder Facebook ett bredare åldersintervall.


Självklart, här är en utökad tabell som inkluderar användarprofiler för både TikTok, Facebook och Instagram.

DemografiTikTok-användareFacebook-användareInstagram-användare
ÅlderUng, mestadels i åldersgruppen 18-24 (41,7%), samt 25-34 år (31%).Bredare åldersgrupp, största segmentet 25-34 år (31%), med en betydande andel användare över 35 år (41%).En blandning, men har en stark närvaro i åldersgruppen 18-34 år.
IntressenTrendiga ämnen, musik, dans, DIY-projekt, fitness, mode.En mängd olika intressen, beroende på åldersgrupp och demografi. Allt från nyheter, hobbyer, samhällsfrågor, till fritidsaktiviteter.Mode, fitness, mat, resor, konst, fotografi, och mer visuella intressen.
AnvändarbeteendeAnvändare spenderar mycket tid på att titta på och skapa korta videoklipp. De deltar ofta i trendiga utmaningar och använder plattformen för att uttrycka sin kreativitet.Användare deltar i en mängd olika aktiviteter, inklusive att dela och kommentera inlägg, hålla kontakt med vänner och familj, delta i grupper, och shoppa.Användare spenderar mycket tid på att titta på, skapa, och interagera med visuellt innehåll. De använder också plattformen för att upptäcka nya varumärken och produkter.

Riktad jämförelse: Skräddarsy din räckvidd

Både TikTok och Facebook erbjuder en mängd riktade alternativ, vilket gör det möjligt för annonsörer att nå specifika demografier baserat på intressen, beteenden och enheter. Facebooks längre historia innebär dock att det har en större pool av användardata att dra nytta av, vilket potentiellt ger det en fördel när det kommer till riktning och kampanjoptimering.

Facebook Ads

Digital Marknadsföringsbyrå - image 4

TikTok Ads

Digital Marknadsföringsbyrå - image 3

Jämförelse av annonsformat: Skapa din story

TikTok och Facebook erbjuder båda en rad mångsidiga annonsformat. Facebook låter annonsörer använda bildannonser, videoannonser, karusellannonser, in-stream videoannonser, stories annonser, samlingsannonser och messenger annonser. TikTok å andra sidan erbjuder in-feed annonser, top view annonser, brand takeover annonser, branded hashtag annonser och branded effects annonser.

Fördelar och nackdelar: Väg dina alternativ

Varje plattform har sina för- och nackdelar. Till exempel, medan Facebooks lägre CPM och diversifierade demografi gör det till ett attraktivt alternativ för företag som vill nå ett brett åldersintervall till en kostnadseffektiv kurs, kan TikToks popularitet bland yngre publik göra det till det föredragna valet för varumärken som riktar sig mot yngre demografier.

Digital Marknadsföringsbyrå - image 5

Slutsats och rekommendationer:

Sammanfattningsvis erbjuder både TikTok och Facebook unika reklammöjligheter. Valet mellan de två beror i stor utsträckning på dina specifika mål, riktade demografi och budget. Vi rekommenderar att experimentera med båda plattformarna för att se vilken som bäst överensstämmer med din marknadsföringsstrategi. Kom ihåg att en flerplattformsstrategi också kan vara effektiv, och utnyttja styrkorna hos varje plattform för att nå en bredare publik.


Vill du förbättra din digitala marknadsföring? Klicka här för att boka ett onlinemöte med våra experter!

Andra insikter från Trendflow: